
 

TG03 - Buttress, Shoring, Excavation - Issued for Bid
Questions are numbered in the order received. Question numbers missing in the sequence either have been answered or are still under review and will be 
published in future responses.
Question 

No.
Submission 

Date
Question Response

TG0300-
0123

8.25.2010 Reference specification 31 55 00. 

In Spec Section 31 55 00 on Page 5 Sub-Section 1.5.B.3. it says that we are to 
include incidental loads defined by the Contractor (Webcor/Ob??).  Can you Please 
define these loads now during the Bidding Process? 

In Spec Section 31 55 00 on Page 6 Sub-Section 1.5.I. it says that we are to 
coordinate clearances with the Contractor (Webcor/Ob???).  Can you Please define 
the required clearances now during the Bidding Process? 

In Spec Section 31 55 00 on page 8 Sub-Section 1.7.D. it says that the Contractor 
(Webcor/Ob???) shall retain a Special Inspector.  Does “shall retain” mean that the 
Contractor (Webcor/Ob???) will also pay for the Special Inspector services and 
their testing(s)? 

In Spec Section 31 55 00 on page 8 Sub-Section 1.8.B. there is reference made to 
Section 33 55 00 1.4.B.7..  This Section 33 55 00 does not exist in the documents, 
but should be a reference to 31 55 00 1.4.B.7.,  The 33 should be a 31.  Can we 
get this confirmed and changed? 

1. Incidental Loads: See response TG0300-
0107, posted 8/31/10. 

 
2. Clearance: Refer to response to TG0300-
0005 (posted 8/23/10) for comment on 
clearances. 

 
3. Special Inspector: For Section 31 55 00, 
Page 8 paragraph 1.7.D - Inspections of 
temporary works are the responsibility of 
the Trade Subcontractor.  

 
4. Reference to Section 33 55 00 paragraph 
1.4.B.7: Yes, confirmed that reference to 33 55 
00 should be 31 55 00. 

TG0300-
0159

9.3.2010 Schedule A on S1–3201 identifies top of structure elevations. When these 
elevations are cross referenced against the elevations of the cross streets the 
temporary bridges that tie into it will be several feet above grade, unless there is a 
provision for a concrete "leave out" Drawing A 5206 shows First Street Elevation at 
14.94. The top of structure at this zone is from 12.79’ to 13.47’, this allows less 
than 2’ for the temporary bridge installation. Depending on the final Temp. bridge 
design and clearance necessary to construct box structure below the bridge deck 
may be as much as 6’ above the city street. Is it the owners intent to ramp up on 
the city street to the temp bridge elevation? If so what is the max grade allowed 
for the approach ramp? 

Also, please comment on the intent for side sloping, access for business, support 
of fill, etc. This condition applies to Beale street as well . 

S1-3201 shows general top of structural 
elevations at the Ground Floor Slab.  The 
schedule is not intended to show all top of 
structual elevations. 

Utility corridors are to be provided at the cross 
streets of Beale, Fremont, and First. Where 
required, the temporary bridges are provided 
over the area of the utility corridors, which are 
lower than the adjacent slabs.  See 
architectural drawings A1-6000, A1-6118, and 
A1-6231 provided for reference. 

Note that drawing A-5206 referred to in the 
information request was not included in the 
BSE package. 

The temporary bridges will be set to tie into 
existing street grades without significant 
changes in elevation.  This approach will avoid 
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the need for side sloping, or other grading for 
access. 

TG0300-
0173

9.23.2010 Reference Exhibit A, Section IV.C.14 (p. 10). 

Exhibit A states: “Existing temporary shoring wall installed by Existing Terminal 
and Ramps Demolition Contractor at the eastside of Fremont Street shall be 
removed and disposed in accordance with the Contract Documents.” 

However, the Terminal Demolition Plans include notes stating that “. . . Contractor 
to furnish and install shoring and bracing as necessary to ensure no adverse 
impacts to adjacent roadways and building.” These notes seem to apply to the 
entire perimeter of the existing building and not just to the eastside of Fremont St.

Please clarify if the TG03 Contract includes removal of the previously installed 
shoring and bracing along the eastside of Fremont Street only, or also around the 
entire perimeter of the existing terminal structure. 

Note 10 on D-0001 (and similar notes on 
others drawing sheets) requires Contractor to 
provide means for temporary ground support 
as required and as necessary to protect 
adjacent ground when excavation demands 
such protection.  One example of this 
requirement is the pre-trenching activities prior 
to installing CDSM wall as required per note 11 
on GT 2101 (and similar notes on other 
sheets).  The temporary shoring walls installed 
for excavation by this Work will need to be 
removed by this trade contract as part of 
underground structure demolition and clearing 
per the same note 10 on D-0001. 

TG0300-
0231

9.15.2010 Reference specifications 00 07 00, 8.02, 31 23 19, 1.7.C, 00 08 13/APD-1 and 
QBD TG0300-0019. 

We request a copy of the NPDES Discharge Permit applicable to this project. 

If the analytical testing performed by TJPA representative requires watewater 
treatment prior to discharge (by TJPA), who assumes the risk of delay to the 
project if the dewatering is interrupted by executing this treatment process? 

Should analytical testing find treatment to be 
required prior to discharging wastewater and it 
results in delay to the project, this shall be 
processed in accordance with Section 00 07 
00, article 7.02. 

TG0300-
0252

9.21.2010 Reference Q&A TG0300-0022 

We request a Bid date postponement of an additional three (3) weeks to 
November 2, 2010 

An extension of Bid date to November 9, 2010, 
at 2:00 PM was posted on the TJPA website on 
September 27, 2010. Bid questions will not be 
accepted after 2:00 PM on October 8, 2010. 

TG0300-
0262

9.21.2010 Reference Specification 03 30 01 Cast-In-Place Concrete Part 2.2.E 

Design compressive strength range for Type A (Primary Shaft) concrete will 
require some very defined strength gain between 7 and 28 days (from 500 to 
2,000 psi) with a maximum cap of 3,000 psi after 28 days. It is understood that 
the strength gain of the Primary shafts will greatly influence the ability to cut the 
Secondary shafts. Shaft C9 will most likely be cut into C8 after more than 35 days 
due to the required interface coring schema of TJPA. Any concrete strength higher 
than 2,000 psi will make the drilling/cutting of shaft C9 very difficult. Since the 
buttress structure will most likely not be activated' within 28 days after the shaft 
was poured, can the 2,000 psi requirement be extended to 56 or even 90 days? It 
would also help, If the maximum limit would be higher than 3,000 psi at 28 days 
to have more flexibility in designing these mixes... 

The rate of strength gain can be reduced so 
that the design strength is reached after 28 
days but less than 91 days.  The coring of 
shaft interfaces will be similarly delayed as the 
interface strength tests must be conducted on 
concrete which has reached the design 
strength.  The Contractor's schedule shall allow 
for slower drilling at secondary shafts along 
rows 9 and 10.5 since the number of primary 
shafts at rows 8 and 9.5, which will have been 
placed by the time rows 9 and 10.5 are drilled, 
will be greater. 

Increasing the maximum strength of the 
concrete is not acceptable. 

Note: The shafts which will be cored to check 
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the concrete interface strength were changed 
in Addendum 3 from C/4 through C/8 to C/2 
through C/6. This change was made to avoid 
having to cut through the additional ~55 feet 
of concrete at row 8 after the interface tests 
have been conducted. 

TG0300-
0264

9.21.2010 Reference Specification 31 56 13 - 11/3.11 B.6.a 

"The Testing Agency shall obtain six discrete wet samples...". How are wet 
samples to be obtained? Is sampling from the panel reflow sufficient, or are they 
to be obtained with a grab from within the panel? If the latter is the case, at what 
elevation will they be pulled from? 

Wet samples shall be pulled from a depth of 70 
feet (+/- 5 feet)  below the original ground 
surface by the Contractor using an apparatus 
which is suitable to the Contractor's drilling 
and mixing system.  The Testing Agency shall 
obtain these samples from the Contractor and 
cast the cylinders.  Sampling of the reflow is 
not acceptable. 

TG0300-
0266

9.21.2010 Reference Specification 03 30 01 - Part 2.2.2 

Type "A" concrete strength of 3,000 psi at 28 days is required. Since final 
excavation of this concrete will most likely take place later than 28 days after the 
shaft construction, would it be acceptable when this maximum strength is 
achieved at 56 or 90 days? Slow setting concrete would be preferred for the 
primary Shafts. 

See response TG0300-0262. 

TG0300-
0272

9.21.2010 Reference Q&A TG0300-0096 

As per response to the question TG0300-0096 (see Q&A dated 8/20/2010), 
"Temporary tiebacks are acceptable on wall segment Xl-I. The embedded length of 
the tieback shall not exceed 50 feet". Based on the available information regarding 
onsite geotechnical conditions and in accordance with expected size of failure 
plane for the approximately 60 feet deep excavation, it was estimated that 
unbounded length of the upper level tiebacks will be approximately 30 feet or 
more. If not more than 50 ft tiebacks will be used, corresponding bonded length of 
the tiebacks will not exceed 20 feet. That appears not to be enough bonded length 
to achieve required tension capacity of the tieback. A. Considering the fact that the 
bonded end of the tiebacks is anticipated to be more than 22 feet below the 
ground level, can tiebacks be extended beyond the 50 feet limit? B. Please clarify 
which load diagram presented on the drawing GT-IIIO is applicable for the wall 
segment X1-1. C. Due to the fact that the wall segment X1-1 is "independent" of 
the opposite side (north) wall, could the soil pressure diagram be modified 1 
developed for this specific wall (segment X1-1). 

The revised shoring wall and train box layout 
eliminates the option to use tiebacks at wall 
segment X1-1.  Tiebacks are not acceptable at 
wall segment X1-1. 

TG0300-
0276

9.21.2010 In addition to CSL testing to be performed at 301 Mission Street Buttress Shafts 
C/4 to C/8 (as indicated on Bid Drawing GT-2201, Installation Sequence Note 3), 
what is the frequency required for CSL testing at the 301 Mission Street Buttress 
Piles to verify the continuity of overlap between Primary and Secondary Shafts? 

The purpose of the cores described in 
Installation Sequence note 3 on GT-2201 is to 
test the shaft-to-shaft interface strength. 
Cored holes are required for sonic testing. 
Refer to article 3.9 D in Section 31 63 29.  Also 
refer to response TG 0300-0269, posted 
9/27/10. 

TG0300- 9.21.2010 Per Bid Drawing GT-2201, Installation Sequence Notes 3 & 4, CSL is to be Only cored holes and/or steel tubes will be 
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0277 performed in cored holes at 301 Mission Street Buttress Shafts C/4 to C/8. The 
Buttress Shaft Specifications (Section 31 63 29, Part 3.8.I2) indicates that drilled 
holes or steel tubes are to be used to perform CSL testing. Per the ARUP Prototype 
Test Program & Monitoring During Construction of Drilled Shafts Final Report, 
drilled holes for CSL testing could not be constructed. Please confirm that only 
cored holes and/or steel tubes are to be used for CSL testing. 

used for CSL testing.   Refer to article 3.9 D in 
Section 31 63 29.  Note that the purpose of the 
cores described in Notes 3 and 4 is to test the 
shaft-to-shaft interface strength. These holes 
may also be used for CSL testing.  

TG0300-
0281

9.22.2010 Due to the many issues having been raised by several subcontractors and not 
having definitive responses to those questions from Webcor/Obayashi, with the 
complexity of the support-of-excavation and trestle design continuing and the 
serious nature of addressing risks associated with this challenging project, we urge 
a minimum four week postponement to the current bid date. A willingness to 
postpone the bid date and for how long will determine our efforts to continue with 
the estimating process including the design of the project elements as well as 
continuing to address and resolve contractual issues. 

Refer to response TG0300-0252. 

TG0300-
0282

9.22.2010 Reference drawing sheets D-2200 & D-2210. 

Properties at 77&83 Natoma require demolition of wall and below grade footing in 
order to allow construction of the shoring wall. We have not been able to find 
information for the existing walls and footings for these buildings. Please provide. 

For bidding purposes, it should be assumed 
that these existing buildings have unreinforced 
masonry walls, slab on grade, and shallow 
footers (<3' deep) at exterior walls and interior 
columns. 

TG0300-
0283

9.22.2010 Reference specification 02 41 19, paragraph 1.6.A. 

The above reference specification require that the company specializing in 
performing the removal of timber & concrete piling have a documented minimum 
of 5 years experience in removing existing piles. Please provide names and contact 
numbers of firms known by you that have the required experience. 

Bidder is responsible for identifying 
appropriately experienced companies. 

TG0300-
0284

9.23.2010 Reference drawing sheet GT-2101. 

The response to QBD 177 indicates the shoring wall line will be adjusted prior to 
installation. We assume the shoring lines at walls X1-1 & R2-1 will be adjusted to 
match the structural walls. Please provide revised drawings ASAP. So bidders do 
not continue to develop & price plans that are to be changed. 

Bid should be based on current design. Any 
future change will be post-contract award. 
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